Revue 50+ magazín pre zrelých čitateľov

VEĽKONOČNÉ JEDLÁ Z ARCHÍVU

Napriek ponuke svetových kuchýň , ktoré často zakotvia aj v slovenských reštauračných zariadeniach, občas sa človeku zacnie za jednoduchosťou. Bez exotických prísad a zložitej prípravy. Vtedy našinec ochotne siaha aj po receptoch zo starých kuchárskych kníh alebo si spomenie na maškrtu z detstva.

Tradícii podľahli celé generácie…

a v nejednom regióne vydržala dodnes. Veľkonočným hodom predchádzal vždy prísny pôst, počas ktorého sa mal organizmus po nápore fašiangových špecialít vyčistiť. Potom mohli byť opäť ak­tuálne výdatnejšie porcie veľkonočných dobrôt. Hodovanie začalo obedom na Veľkonočnú nedeľu, keď sa konzumovali potraviny a ob­radové jedlá vysvätené pri rannej omši. Do zoznamu patrili koláče, chlieb, varená šunka, klobásy, maslo, tvaroh a chýbať nesmeli naj­mä vajcia, ktorým sa prisudzovala magická moc a boli základom vi­acerých tradičných jedál. Typickým pokrmom bola praženica, inak jaječnica či pankúch, inde preferovali zmes z vajec, údeného mäsa a žemlí, tzv. babu či stratené kura. Obľúbené obradové jedlo býval syrek uvarený z vajec a mlieka. Solventnejší si upiekli kozlá alebo jahňa, chudobnejší si mäso nahrádzali mliečnymi výrobkami, na­jmä tvarohom, syrom a oštiepkom. Ženy napiekli jidášky, pečivá v tvare písmen, zvieratiek a figúrok, alebo okrúhly koláč pasku, ktorý symbolizoval slnko i nový život. Ale robili sa aj podlhovasté koláče a záviny známe ako mrváň či calta. V mnohých domácnos­tiach nechýbal baránok z jemného cesta upečený v hlinenej alebo železnej forme.

Upečte si raz tašku

A neol’utujete. Pretože táto receptúra, ktorej autorovi nechýbala skúsenosť a fantázia, stojí za to. Darmo, kedysi nebol veľký výber potravín, odvážnych to provokovalo k experimentovaniu. Až sa po­darila neuveriteľná kombinácia chutí s rovnako neuveriteľnou tech­nikou prípravy. Taška je z podobného rodu jedál. Tento recept poteší všetkých, ktoré majú cvik v príprave štrúdle. Základom je vláčne cesto z hladkej múky a vody, ktoré treba natenko ponaťahovať na stole s pomúčeným obrusom. Po zvládnutí tejto náročnej fázy cesto posypte strúhankou, kryštálovým cukrom a kockami žemlí alebo rožkov, ktoré sa predtým trochu opražili na masti. Celú plochu pokvapkajte masťou a cesto s pinkou zviňte pomocou obrusu do valčeka, ktorý ohnite do tvaru podkovy a uložte do hlbšieho pekáča. Vo vyhriatej rúre upečte. A teraz príde práve spomínaný experiment s úžasným efektom. Pekáč s upečenou taškou preložte na sporák a nalejte do neho osladené mlieko. Počas varenia na miernom ohni sa mlieko do cesta vsakuje. Musí sa preto priebežne dolievať až dov­tedy, kým taška riadne nenapuchne. Napokon treba koláč ešte teplý pokrájať a naservírovať alebo jesť po domácky priamo z pekáča. Veľkou lyžicou.