NA CESTE LEN BEZPEČNE

Podgurážení z pralinky či z deodorantu?

Občas sa stane, že človek neodhadne, či pár pohárikov vína skonzumovaných v predošlý večer nemá potom ráno nepriaznivý účinok na jeho šoférske schopnosti. Cez sviatky je pravdepodobnosť podobnej indispozície ešte väčšia. Najmä ak manželky a mamy pridali do cesta na vianočné pečivo či zákusky viac rumu, prípadne iného alkoholu než zvyčajne. Ani podobné nenápadné zdroje netreba podceňovať.

Alkoholoví hazardéri

Niektorí frajeri sa spoliehajú na to, že tých pár pohárikov moku s grádmi jednoducho vyspia a hneď zrána sú za volantom plne funkční. A niekedy to risknú aj vodiči inokedy veľmi zodpovední. Je to laický pohľad. V tejto veci sa nedá tipovať, každý organizmus spaľuje inak a ako sa vyrovná s prítomnosťou alkoholu závisí aj od jeho množstva a tiež od telesnej konštrukcie konzumenta. Ženy nafúkajú po nočnej párty už pri menšom objeme vína či vodky, chlapi zvládnu väčšiu tekutú nádielku. No aj v ich žilách koluje zvyškový alkohol na druhý deň. Jeho vplyv na organizmus sa zvykne podceňovať. V skutočnosti riziko neštandardných reakcií vodiča rastie už pri hladine 0,3 promile alkoholu v krvi. Problémom je najmä väčší sklon riskovať za volantom a v nemalej miere aj fyzická nepohoda, či už bolesť hlavy, únava alebo tráviace ťažkosti. To všetko ovplyvňuje negatívne pozornosť človeka.

Pozor aj na hašlerky

S biľagom nezodpovedného vodiča môžu napokon skončiť aj tí najzarytejší nepriatelia alkoholu, ak si ho nechtiac dopriali vďaka nevinnej konzumácii bonbónov, ktorými ich ponúkla kolegyňa v práci. Problém nastáva, ak potom šoféra zastaví dopravná hliadka a test na prítomnosť promile je pozitívny. Voči výhovorkám sú muži v uniforme imúnni, treba preto zaloviť v pamäti, čo ste v posledných hodinách skonzumovali a poučiť sa aspoň pre budúcnosť. Pretože zdrojom problému nemusí byť hneď pohárik destilátu alebo vína. Niekedy stačí dať si obľúbenú sladkú maškrtu alebo použiť kozmetický prípravok, v ktorom sa tají alkohol často v tak malom množstve, že ho človek ani nevníma. Potom rozhoduje aj kvantum – napríklad kontroverzná bonboniéra či vrecúško cukríkov skonzumované komplet.

V prípade, že vás zastaví policajná hliadka bezprostredne po tom, čo ste zjedli likérový bonbón alebo kloktali ústnou vodou s alkoholom, požiadajte o malý odklad dychovej skúšky. Po pätnástich minútach by mala byť negatívna. Ak sú muži zákona nekompromisní, môžete požiadať o odber krvi, ktorý dokáže vašu bezúhonnosť.

Pozor na lieky, ktoré znižujú pozornosť

Ide vám prasknúť hlava alebo vás bolia kríže? Nič jednoduchšie, ako siahnuť po liekoch, ktoré tlmia bolesť. No niektoré zároveň znižujú aj schopnosť dostatočne rýchlej reakcie. V prípade vodičov môže mať táto skutočnosť až fatálne následky. A nielen pre nich samotných, ale aj ostatných účastníkov dopravnej nehody.

Väčšina ľudí považuje za kontraindikáciu v prvom rade požitie alkoholického nápoja. No i šoférovanie pod vplyvom drogy, ku ktorej patria aj niektoré lieky, môže byť nebezpečné. Problematické sú najmä silné lieky proti bolesti, ktoré spôsobujú závrate a zúženie zreničiek, sedatíva, ktoré zhoršujú koordináciu pohybov, a lieky proti nachladnutiu a chrípke, ktoré zase vplývajú na centrálny nervový systém. Negatívny vplyv na kvalitu vnímania majú tradične antipsychotiká a antiepileptiká. A netreba podceňovať ani niektoré lieky na riešenie tráviacich ťažkostí a nevoľnosti, tzv. prokinetiká a antiemetiká. Opatrní by ste mali byť aj pri užívaní množstva liekov na upokojenie a na spanie, pretože účinok môže trvať ešte aj na druhý deň ráno. Každý človek, ktorý sa chystá sadnúť si za volant, mal by si pozorne prečítať príbalový letáčik, na obsah psychoaktívnych látok upozorňuje ako výstraha v podobe červeného trojuholníka. Dokonca aj liek našich starých mám – bylinný výťažok valeriánske kvapky môže zapríčiniť ospalosť a nekontrolovateľné pohyby.

Opačne, ak užívate lieky proti vysokému krvnému tlaku alebo voľne predajné analgetiká proti horúčke a bolesti, nemusíme sa podobných ťažkostí obávať. Problém by mohla spôsobiť len vyššia dávka.

Po čom všetkom sa dá nafúkať?

  • rumové pralinky (po dvoch kúskoch môžete nadýchať až 1 promile)
  • tyčinka Margot alebo mliečny rez Mila (viac ako 0,59 promile)
  • hašlerky ako obľúbené cukríky na zlepšenie dychu
  • bonbóny s príchuťou rôznych likérov
  • niektoré ústne deodoranty (hneď po aplikácii 0,59 promile, ktoré sa už po 5 minútach znížia na 0,16 promile)
  • kvapky na kašeľ Bromhexin (vzápätí po požití 1, 62 promile, ale alkohol po pár minútach vyprchá)
  • kompóty a mušty (nízky obsah alkoholu spôsobuje proces kvasenia)

 

Niektoré lieky sa podpisujú na správaní vodiča:

  • ospalosťou
  • zhoršenou koncentráciou
  • pomalými reakciami
  • skresleným vnímaním
  • narušenou koordináciou
  • nesprávnym zhodnotením situácie a zbytočným riskovaním
  • rozmazaným videním
  • agresívnym správaním
  • prípadnými závratmi až mdlobou

Kúpte si tester

Dá sa tak v obchode, cez internet i na benzínovej pumpy. Merač alkoholu alebo alkotester či dreger, najmä ten lacnejší, síce neodmeria hladinu alkoholu v dychu tak presne ako ten policajný, ale v základe vás informuje, či ste po novoročnej zábave už spôsobilý jazdy alebo máte radšej nechať šoférovať partnera. Pomôžu aj alkoholové kalkulačky na internete či v smartfóne, cez ktoré si podľa vypitého alkoholu a svojej hmotnosti orientačne vypočítate jeho zostatkovú hladinu. A nezabúdajte, že na Slovensku platí nulová tolerancia, a ak nafúkate nad 0,476 miligramu na liter vydychovaného vzduchu, čo je 1 promile, ide už o trestný čin.

Linda Manhelová