Ako uľaviť ťažkým nohám

Máte boľavé a opuchnuté nohy a problémy sa ešte zhoršujú v teple či po dlhom státí? Aj takéto príznaky môžu poukazovať na chronické žilové ochorenie, hoci na koži zatiaľ nič nebadať.  Zanedbané žily môžu s vekom spôsobovať väčšie komplikácie. Nohám môžeme pomôcť zmenou životného štýlu a získaním nových návykov.  

Patríte k ľuďom, ktorí svojim unaveným a ťažkým nohám nevenujú  pozornosť a problém zľahčujú? Ak ťažkosti pripisujete len náročnej práci, veku či hmotnosti a zájsť k lekárovi je to posledné, čo zvažujete, nerobíte dobre. Môže totiž už ísť oprvý príznak vážneho zdravotného problému. Drobné žilky a kŕčové žily, ak už sú viditeľné, nie sú iba estetickým problémom, ale vážnym zápalovým ochorením žíl, ktoré môže vyústiť do vredu predkolenia.  

Odďaľovanie návštevu lekára znamená zachytenie ochorenia až vo vyšších, ťažšie liečiteľných štádiách, keď sa už vystavujete riziku.

V lete sa problém zhoršuje

Spočiatku môže mať človek len pocit „ťažkých nôh“, ktorý opisuje ako tlak alebo napätie v nohách, trápia ho bolesti, svrbenie, pálenie, únava alebo si intuitívne vykladá nohy na stôl. Príznaky sa zhoršujú v priebehu dňa, v letných mesiacoch, pri dlhom státí či cestovaní. Neskôr sa pridružuje opuch, ukážu sa kŕčové žily – varixy.Takéto rôznorodé chorobné stavy žilového systému dolných končatín s chronickým priebehom, ktorých pôvodnou príčinou je poškodenie žilovej steny, označujeme ako chronické žilové ochorenie. Ide o zápalové, postupne sa rozvíjajúce ochorenie, ktoré v prvom štádiu môže byť dokonca bez vonkajších príznakov, prípadne sa na nohách môžu objaviť fialovomodré drobné žilky či výraznejšie pavučinovité podkožné žilky.

Čo sa deje v žilách

Prvotnou príčinou chronického žilového ochorenia je oslabenie žilovej steny (jej vrodená menejcennosť, resp. poškodenie chorobným procesom), strata jej pružného napätia a následné rozšírenie žily – vzniká nedovieravosť chlopní. V povrchovom žilovom systéme dolných končatín dochádza k obráteniu toku krvi v žilách – refluxu,krv sa hromadí a zvyšuje sa žilový krvný tlak, po čase aj v malých cievach. Krvný prietok sa spomaľuje, zhoršuje sa okysličenie cievnej steny, čo poškodzuje cievnu výstelku, vznikajú poruchy jej funkcií a následne zápal.

Dedičnosť alebo zlé návyky?

Ak mal kŕčové žily niekto z vašej rodiny, je veľmi pravdepodobné, že nimi trpíte aj vy. Pravdepodobnosť „zdedenia“ po matke je až 65 %, po otcovi je výrazne nižšia, necelých 14 %. Ochorenie žíl sa neraz spája s nejakou činnosťou, stavom či životným obdobím. Ženské hormóny všeobecne zvyšujú zrážanlivosť krvi. Aj preto trpí týmto ochorením dvakrát viac žien než mužov. Výskyt varixov stúpa aj vekom. „Avšak veľký význam majú najmä zaužívané zlozvyky doma, v rodine, ako sú nesprávna životospráva, málo pohybu, nevyhovujúca strava vedúca k zápche,“ spresňuje príčiny chronického žilového ochorenia angiologička prof. MUDr. Viera Štvrtinová, CSc.

Liečba chronického žilového ochorenia

Musí byť komplexná a celoživotná. Okrem správnej životosprávy a fyzikálnej liečby sa používa kompresívna terapia, medikamentová terapia – liečba venofarmakom, sklerotizačná a chirurgická terapia.

Viac sa dočítate v 2. čísle 50+, ktoré je už v predaji.