Detox, pohyb a zlozvyky? Klasické cigarety sú už dávno out

Detox, pohyb a zlozvyky? Klasické cigarety sú už dávno out

Pomaličky sa prehupneme do tretieho mesiaca v roku. Dni sú dlhšie, slnečnejšie a my sa akosi kritickejšie pozeráme na seba v zrkadle. Uvedomujeme si, že sa necítime po zime práve najlepšie. Niekomu robia vrásky na čele prebytočné kilá z vianočných sviatkov a snaží sa zbaviť zlých stravovacích návykov. Veľa ľudí začína v tomto období častejšie chodiť do prírody, za športom. Najmä ženy obľubujú rôzne detoxikačné kúry. A sú tu ešte predsavzatia, ako sa zbaviť zlozvykov.

Už čoskoro zimné bundy vymeníme za joggingové súpravy, ovládač od televízora za činky, čipsy za ovocné smoothie a začneme sa zaoberať myšlienkami, ako svoj doterajší životný štýl zmeniť k lepšiemu. S teplejším počasím prichádza totiž väčšia motivácia pracovať na sebe, a to nielen z fyzickej stránky.

Hovorí sa, že na každý problém existuje riešenie. Treba ho len nájsť.

Poďme sa pozrieť na výzvy všeobecne. Ako ich vnímame? Ako niečo, čo sa dosahuje len pri určitom sebazaprení? Ich plnenie a dodržiavanie nie je až také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Motivácia môže odísť rovnako rýchlo, ako prišla. Najmä, ak príde prvé zlyhanie. Ak porušíme to, s čím sme chceli definitívne skoncovať – hovoríme o našich zlozvykoch. Pri plnení akýchkoľvek výziev a cieľov netreba byť pod veľkým stresom. Nebojte sa, že sklamete seba, rodinu či svoje okolie. Robte to pre seba a s rozvahou.

Spomaľte! Zahaste cigaretu, kúpte si nové tenisky na behanie a vybehnite do prírody…

Stres spúšťa mnohé zlozvyky

Prečo hovoríme o strese? Naň sa nabaľujú rôzne zlozvyky – napríklad prejedanie, nedostatok pohybu, fajčenie a mnohé ďalšie. Potom sa nám akosi nechce, respektíve necítime sa vo svojej koži, chýba nám energia. V takejto chvíli často siahneme po cigarete. Za prvou ide druhá a potom ďalšia a ďalšia. Robíme to napriek tomu, že sme dali cigaretám zbohom.   

A teraz k samotnému fajčeniu. Je to tak, stres je jedným z hlavných spúšťačov fajčenia. No k fajčeniu klasických cigariet „dopomáha“ napríklad i pocit neistoty. Môže ísť o neistotu v zamestnaní alebo neistotu v partnerskom živote. Takéto stavy zvyčajne negatívne vplývajú na bývalých fajčiarov. Problémy sú totiž častými príčinami recidívy – návratu k fajčeniu po abstinencii. K „rozfajčeniu“ prispieva aj fakt, že sme boli nútení zdržiavať sa doma a fajčiari stratili kontrolu okolia. Svojmu rituálu mohli jednoducho venovať viac času ako v zamestnaní. Obviňovanie nepomôže, pomôcť môže len motivácia a pohyb, ktorý dodáva telu energiu, a endorfíny, vďaka ktorým sa cítime lepšie, šťastnejšie.

Ako je to s tým nikotínom?

Vedeli ste, že príčinou ochorení nie je nikotín? Odborníci vrátane vedúceho úradu pre zdravotníctvo USA (U.S. Surgeon General) a Kráľovského kolégia lekárov vo Veľkej Británii (UK Royal College of Physicians) súhlasia s tým, že nikotín, hoci je návykovou látkou, nie je primárnou príčinou vzniku ochorení súvisiacich s fajčením. Ochorenia súvisiace s fajčením sú vyvolané predovšetkým inhaláciou škodlivých látok, ktoré sa z veľkej časti vytvárajú pri spaľovaní tabaku. Nikotín teda nie je ich primárnou príčinou.

Bezdymové zariadenia sú kľúčom k hľadaniu alternatív ku klasickým cigaretám. Pozrime sa na to, čo presne hovoria čísla. Napríklad bezdymové zariadenie IQOS používa približne 20,4 milióna dospelých užívateľov po celom svete. Z celkového počtu dospelých užívateľov už 73 percent prestalo úplne fajčiť klasické cigarety a prešlo na bezdymové zariadenia.

A nezabudnite, že MDŽ sa blíži…

Čo tak byť originálna na MDŽ? Na výber z dvoch alternatív, ktoré majú šmrnc…

IQOS 3 DUO

Bezdymový IQOS 3 DUO produkuje aerosól, ktorý sa rýchlo rozptýli v interiéri. Obsahuje menej škodlivín ako cigaretový dym. Preto je vhodný ako darček na Valentína pre tých dospelých fajčiarov, ktorí nedokážu alebo nechcú prestať fajčiť – a vďaka štýlovému prevedeniu a farbám si budú vedieť vybrať dámy aj páni.

IQOS dodáva nikotín, ktorý je návykový a nie je bez rizika. Určený je len pre dospelých, ktorí by inak pokračovali vo fajčení alebo v užívaní iných nikotínových výrobkov.

lil SOLID 2.0

Novinka lil SOLID 2.0 bez cigaretového zápachu a popola je cenovo dostupná bezdymová alternatíva pre dospelých fajčiarov. lil poteší tých, ktorí nedokážu alebo nechcú prestať fajčiť. Bezdymové zariadenie nespaľuje tabak a nie je zdrojom pasívneho fajčenia. Aerosól, ktorý sa uvoľňuje pri jeho používaní, nezadymí miestnosť. Obsahuje významne menej škodlivín ako cigaretový dym, pričom je zložený prevažne z vodnej pary, nikotínu a glycerínu.

SOLID 2.0

Bezdymová alternatíva prichádza v dvoch farebných prevedeniach COSMIC BLUE a STONE GREY.

lil SOLID nie je bez rizika. Dodáva nikotín, ktorý je návykový. Je určený len pre dospelých, ktorí by inak pokračovali vo fajčení alebo v užívaní iných nikotínových výrobkov.

(PMI)