AKO UCHOVAŤ RODINNÉ SPOMIENKY?

Máte vaše nezabudnuteľné spomienky z mladosti či rôznych rodinných stretnutí zachované na starých fotografiách, alebo na VHS kazetách, ktoré fungovali na kazetových videorekordéroch? Vaše spomienky môžete veľmi jednoducho oživiť v digitálnej kvalite.

Staré dobré časy oživte modernou technikou

 

Možno máte doma kdesi schovanú škatuľu s listami, fotografiami či denníkmi, zachytávajúce život starých rodičov či prarodičov. Alebo si  určite si pamätáte na časy, keď ste chodili do videopožičovní, za poplatok si požičali VHS kazetu a po zhliadnutí filmu ju zase vrátili späť. Navyše, keď vám niečo zaujímavé z filmu uniklo, museli ste ho zložito pretáčať späť.

Moderná úprava spomienok

Mnohí majú doma takéto srdcu blízke „poklady.“ Napríklad videokazety plné narodeninových osláv a dovoleniek, audiokazety s prvými detskými slovíčkami, gramofónové platne s rozprávkami a dobovou hudbou. Veľkou chybou by bolo ich poškodiť, alebo niekde stratiť. Navyše, pred Vianocami môžete dať vašim blízkym pod stromček zdigitalizované spomienky a hlboké osobné príbehy v novej modernej úprave, ktoré im urobia radosť. Takto zachytené si ich budú pamätať viac ako lajky na Facebooku či Instagrame.

Trendy smerujú k on-line riešeniam

Dedičstvom pre ďalšie generácie predsa nemusí byť len rodinné striebro. Môžu ním byť aj úplne obyčajné veci, ktorých hodnota sa nedá vyčísliť, no bude veľmi veľká. Napríklad, vaše prvé kroky, svadba či obľúbená pieseň… Trendom technológií je už dlhodobo veci zmenšovať a uchovávať on-line. Digitalizácia osobného života nie je žiadnym prekvapením. On-line nakupujeme, on-line sledujeme filmy a komunikujeme so svojimi známymi. Preto bolo už len otázkou času, kedy sa do tohto prostredia presunú aj všetky dôležité spomienky každého z nás.

Cloud ponúka viaceré možnosti

Ak si chcete dať vaše rodinné poklady zdigitalizovať, obráťte sa radšej na odborníkov, ktorí sa v tom vyznajú. Pravdaže, vaše nové „dáta“ budete potrebovať niekde „uschovať“. Obávate sa ukladať vaše spomienky na cloudové úložisko, teda virtuálny „hard-disk“, uložený na nejakom zabezpečenom serveri poskytovateľa takejto služby? Výhodou je, že sa k nemu môžete pripojiť z ktoréhokoľvek počítača, tabletu či smartfónu, kdekoľvek na svete, kde je prístup na internet. Je to rýchle a pohodlné. Niekomu však môže prekážať, že dáva svoje spomienky „z rúk“, jednoducho je nedôverčivý. Ďalšou možnosťou je uchovávať ich ako zálohu na vlastné médium. Existuje aj tretie riešenie. Vlastný domáci server. Najnovšie NAS modely nemajú problém s vytvorením domáceho cloud úložiska. Spomienky z dávnych čias sa tak stanú súčasťou vašej rodiny na dlhé generácie dopredu.

Radí Ondrej Macko, editor-in-chief TOUCHIT
Ako odporúčate uchovávať staré fotky a videá v rámci moderných technológií?

Do úvahy prichádzajú tieto možnosti : ak sú v digitálnej podobe, je to jednoduché – uložíme si ich na niektoré médium ako je napr. domáci externý disk, na ktorý si dávame len tieto typy médií. Ak nie, je treba urobiť ich skenovanie alebo prekonvertovanie do digitálnej podoby. Nemožno počítať s tým, že napríklad VHS kazety bude takto o päť rokov ešte na čom prehrať.

Možno digitalizovať aj staré audio kazety či vinylové platne? Vyžaduje si to náročnejšiu techniku?

Áno, je to možné. Ale obyčajne sa to nedá urobiť doma, konkrétne audio kazety alebo pásky nedostanete bežne do digitálnej podoby, treba na to firmu. Vinylové platne sú niečo iné – gramofóny zažili svoju reinkarnáciu a predávajú sa podobne ako aj platne. Je pomerne veľká pravdepodobnosť, že u niekoho bude možné urobiť prekonvertovanie pôvodnej nahrávky na novú. Nové gramofóny totiž prichádzajú už aj s USB portom, čo vyhotovenie digitálnej nahrávky výrazne zjednodušuje.

Máte vlastnú osobnú skúsenosť s uchovávaním svojich starších spomienok či kaziet a ich preformátovaním na nové médiá?

Áno, môjho syna som si nahral na VHS pásku pred 24 rokmi a chcel som mať z tohto digitálnu podobu. Našiel som si na internete firmu, ktorá to urobila a to vo veľmi dobrej kvalite. Digitálna podoba je krajšia ako bolo pôvodná, ak si na ňu dobre spomínam.

Aký bude ďalší vývoj v tejto sfére?

Ďalšie trendy budú smerovať hlavne k rozšíreniu kapacity pamäťových médií a ich neustálemu pripojeniu na internet tak, aby sme si ich mohli kedykoľvek a odkiaľkoľvek pozrieť. Hovorím o tzv. NAS serverov, čo je v podstate súprava externých diskov s pripojením na internet a tiež tzv. cloudových službách, čo je niečo ako virtuálny disk, na ktorý sa môžem hocikedy pripojiť.

A pár rád na záver?

Ak je to možné, tak nechávajte nahrávky v digitálnej podobe v najpoužívanejších formátoch (MP4, JPG, MP3) a to na viacerých miestach, nielen na jednom. Často sa totiž nedokáže nájsť pamäťové médium, na ktorom boli nahrávky uložené. A výrazne na disky napísať, čo na nich je. Ako pekný vianočný darček odporúčam práve externý disk v peknom balení.

Zuzana Voštenáková