Zadané mužom

Túžite po elektromobile? Prispeje vám naň aj štát

Ak si chcete kúpiť elektromobil, je to rozumná investícia. Na našich cestách sa totiž autá poháňané elektrickou energiou objavujú čoraz častejšie. Navyše, už takmer rok môžete požiadať o štátnu dotáciu na nákup vozidla s elektrickým alebo hybridným pohonom.

Ministerstvo hospodárstva na tento účel vyčlenilo až 5,2 milióna eur, pričom si sľubuje zlepšenie povedomia verejnosti o alternatívnych palivách. Prečo môže byť zaujímavou voľbou aj pre vás?

 

Vyšší záujem o zelenú dopravu

Ešte do konca tohto roka prispeje štát  záujemcom na nákup elektromobilu alebo plug-in hybridu. V závislosti od typu auta môžete dostať tri až päťtisíc eur. Dotácia 5000 eur pri obstaraní elektromobilu a 3000 eur pri obstaraní hybridu totiž robí elektromobil či hybrid cenovo prijateľnými v porovnaní s obstaraním auta  na spaľovací pohon.

Na Slovensku bolo koncom minulého roka registrovaných zhruba 350 elektrických vozidiel, pričom rezort plánuje zvýšiť počet elektromobilov a hybridov do roka 2025 na 20-tisíc. Na cesty by sa malo tak dostať viac ekologických, nízko emisných vozidiel. Výhody sú zrejmé. Nulové emisie CO2, nižšie náklady na elektrinu v porovnaní s klasickými palivami a nižšie náklady na servis a údržbu.

 

Elektromobily nie sú len pre nadšencov

Tento typ automobilov je určite aj imidžovou záležitosťou, navyše celkom „trendy“. Elektromobily sú predovšetkým vhodné do mesta ako tzv. mestské žihadielka, ktoré sa dajú jednoducho dobíjať na mieste pracoviska, doma alebo zdarma vo väčšine nákupných centier. Podľa najnovších štúdií Bloomberg New Energy Finance nás svetová revolúcia v elektromobilite čaká už do šiestich rokov. Dôvodom má byť podľa autorov štúdie postupné výrazné zníženie nákladov na výrobu.

Príčinou väčšej popularity elektromobilov je technologický pokrok v oblasti akumulátorov, vďaka ktorému je dojazd takýchto áut čoraz vyšší a cena čoraz nižšia. Bežné elektromobily dnes dokážu na jedno nabitie prekonať trasu prevyšujúcu 200 kilometrov, špičkové modely už v dojazde s viac ako 400 kilometrami veľmi nezaostávajú za malými autami s benzínovým alebo naftovým motorom. Spotreba však súvisí so spôsobom jazdy, či idete do kopca, máte pustenú klimatizáciu, často brzdíte a podobne.

 

Kto môže získať podporu od štátu

Podporný balíček od štátu na kúpu je dostupný ako pre fyzické, tak i pre právnické osoby, mestá či obce. Teda podporu môže získať ľubovoľne ktokoľvek, kto je zapísaný v registrácii vozidla ako vlastník. Dotácie sa vyplácajú postupne v splátkach a pod podmienkou, že auto sa zaregistruje na Slovensku najneskôr 31. decembra 2017. Podpora od štátu sa vzťahuje na osobné automobily (kategória M1) a na ľahké úžitkové vozidlá s celkovou hmotnosťou do 3,5 tony (kategória N1), vybavené čisto elektrickým alebo plug-in hybridným pohonom.

V praxi to znamená, že príspevok získate len na hybridy s batériami dobíjateľnými z externého zdroja, teda také, ktoré je možné dobíjať z elektrickej zásuvky alebo nabíjacieho stojanu. Na elektrický motocykel ani na automobil s jednoduchším hybridným pohonom vám štát nedá ani euro. Dôležité je, aby išlo o nové, neregistrované vozidlo, ktoré sa predáva v sieti autorizovaných predajcov a jeho výrobca má na Slovensku oficiálne zastúpenie.

Ak vozidlo, na ktoré vám prispel štát, predáte pred uplynutím lehoty 24 mesiacov, budete dostávať podporu ďalej, pokiaľ bude registrované na Slovensku. Pokiaľ nebude, ďalšia časť príspevku sa vám už jednoducho nevyplatí.

 

O technických výhodách elektromobilu či hybridu i možnostiach dotácie sa viac dočítate v novom čísle magazínu 50+.