Na chvíľu vinármi

Nalejte si dúšok dobrého vína

Víno vnímame všetkými zmyslami, napriek tomu spravidla dominuje jeho chuť. Hovorí sa, že v malých dávkach prospieva zdraviu, ak si ho však chcete dôkladne vychutnať, musíte si ho vedieť správne vybrať.

S ponukou vína sa v posledných rokoch roztrhlo vrece. Okrem našich slovenských značiek sa regály v supermaketoch či v špeciálnych vinotékach prehýbajú aj pod zahraničnými z celého sveta. Našinec má problém zorientovať sa a správne si vybrať. Radšej francúzske či skôr talianske? Alebo zaloviť až v zaoceánskych vodách venezuelských vín?

 

Rozhoduje aj charakter príležitosti

Výber tohto nápoja je podľa Karola Kultíka, majiteľa spoločnosti Unimpex, dodávajúcej technológie pre výrobu vína, podmienený účelom, na aký sa kupuje. Či bude slúžiť ako nápoj k jedlu alebo je určený na posedenie s priateľmi pri víne. „V princípe si treba položiť otázku, či má víno dopĺňať jedlo alebo má jedlo dopĺňať víno. V našich končinách platí skôr prvá zásada. K ľahkým jedlám, ako sú napríklad ryby, teľacie mäso a kuracina, sa hodia ľahšie suché biele kabinetné vína, ku králikovi a korenitejšiemu hydinovému mäsu ružové vína. K červeným mäsám sa odporúčajú červené vína,“ objasňuje expert. Víno by malo chuť jedla vždy zvýrazniť a nie ju potláčať. Na stretnutí, pri ktorom je tento nápoj hlavným dôvodom posedenia, je vhodné vybrať vína komplexnejšie, kde sa buket po otvorení postupom času rozvíja. Podľa slov experta ide hlavne o vína starších ročníkov a vyššej kvality. Najlepšie sa k nim ako základné skromné pohostenie hodí syr a pokrájané jablko. Ale postačí aj biele pečivo, ktoré neutralizuje chuť vína a prečistí chuťové kanáliky.

 

Ako víno kupovať

V prvom rade si treba všímať, či ide o vína stolové, akostné alebo vína akostné s prívlastkom. „Akostné vína s prívlastkom podliehajú štátnej kontrole. Podľa zákona by mali byť vyrábané z hrozna dopestovaného s limitovanou produkciou (kg hrozna/ha vinohradu). Pri ich výrobe nesmie byť do muštu pridávaný cukor. Predtým, ako idú do obehu, sa laboratórne testujú v akreditovaných laboratóriách a degustačne hodnotia. Bývajú označené na vrchu trikolórou s identifikačnými údajmi,“ dodáva Karol Kutlík.

Výrobcovia vína majú podľa neho obvykle distribučnú filozofiu postavenú na rôznych líniách. V supermarketoch obvykle nájdete štandardné vína určené pre širšiu verejnosť a kvalitnejšia, takzvaná gastro línia, sa dodáva do gastro zariadení a vinoték. „To znamená, že vo vinotékach by mali byť k dispozícii vína z kvalitnejšej produkcie vinárstiev. Závisí to však hlavne od ich majiteľov, aké vína nakupujú na predaj,“ radí expert. Pokiaľ uvidíte vo vinotéke vína, ktoré sú bežne dostupné v supermarketoch, zrejme sa nejedná o veľmi serióznu vinotéku.

 

O trendoch vo vinárstve sa viac dozviete z nového čísla magazínu 50+.