Chrípkové minimum

Vírusové ochorenie schváti aj chlapa

Máte pocit, že vás práve prešiel ťažkotonážny parný valec? Bolia vás kĺby, škriabe v krku, hlavu vám ide roztrhnúť a striasa vás zimnica? Diagnóza je jasná. Máte chrípku.

Samozrejme, oveľa lepšie by bolo vyhnúť sa jej, no nie vždy je to možné. V chrípkovom období robí väčšina infikovaných ľudí presný opak toho, čo by mali robiť. Namiesto toho, aby bezprostredne po prvých príznakoch ostali doma v posteli, presviedčajú samy seba aj svoje okolie, že o nič nejde. A kým ich choroba schváti natoľko, že napokon ako zrelé hrušky odpadnú do postele, stihnú infikovať všetkých naokolo – v zamestnaní, v mestskej doprave či pri nákupe v supermarkete. Aj preto je v chrípkovej sezóne v rámci prevencie rozumné vyhnúť sa alebo odložiť na neskoršie spoločenské aktivity napríklad návštevu kina či divadla. A v kancelárii treba preventívne dostatočne vetrať, dôkladne si umývať ruky a kýchajúceho a kašľajúceho kolegu s teplotou poslať domov.

 

Doma a v posteli

S chrípkou by ste mali rozhodne ostať doma a poctivo ju vyležať v posteli. A nielen preto, že ide o nákazlivé ochorenie (intenzívnymi prenášačmi sme podľa lekárov prvé dva až štyri dni, a to aj potom, čo klesne teplota). Hlavným dôvodom je, že oslabený organizmus potrebuje všetku energiu na to, aby jeho imunita mohla zabojovať s „vírusovými votrelcami“. Fyzická námaha krátko po prekonaní choroby, keď je organizmus ešte zoslabnutý, predstavuje najľahšiu cestu, ako si znova privodiť zdravotné problémy. Potrebné a pri zvýšenej teplote priam nevyhnutné, je dopĺňať stratené tekutiny: najvhodnejšie sú ovocné, vodou riedené šťavy a riedke zeleninové polievky. Bolesť v krku, prípadne aj nepríjemný pocit upchaného nosa pomôže zmierniť aj taký jednoduchý prostriedok, ako je roztok vody so soľou (1 lyžička na pol litra teplej vody). Nos stačí prepláchnuť a hrdlo vykloktať, najlepšie niekoľkokrát za deň. S bolesťou hrdla môže pomôcť cumľanie cukríkov, ktoré obsahujú aj antiseptické či protizápalové zložky a zároveň hrdlo zavlažia. Dobré je myslieť aj na dostatočne zvlhčený vzduch v miestnosti, kde chorý leží, ktorý uľahčuje vykašliavanie hlienov, zmierňuje bolesti v krku a lieči vysušenú nosovú sliznicu.

 

Dôležitá je aj rekonvalescencia

Po chrípke, ktorú mnohí považujú za banálnu chorobu, je podstatné zotavenie. Aj v prípade, že ste museli odložiť kopec povinností, dobré je vrátiť sa do kolotoča povinností len s pozvoľným rozjazdom. Platí to nielen pre pracovné nasadenie, ale aj pre trávenie. Hlavne si organizmu nezaťažujte ťažkými jedlami. Naopak, doprajte si vo zvýšenej miere riadnu porciu vitamínov. A dôsledne sa vyhýbajte sa každému, kto kýcha, kašle alebo smrká.

 

Nerezignujte na prevenciu

Najlepšie je vyhnúť sa podobnej situácii, ktorá od nákazy chrípkovým vírusom až po stav pôvodnej dobrej kondície trvá pár týždňov. Nepochybne najlepšou prevenciou je dať sa zaočkovať. A zároveň popritom prirodzenou cestou podporiť imunitu. Nič nové pod slnkom, len opakované pravdy z úst odborníkov – vyvážená strava, pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu, prísun vitamínov v prirodzenej forme, prípadne sauna. Hoci na prevenciu treba myslieť celý rok, v sezóne chrípok si denne doprajte zaručených „bojovníkov“ – kyslú kapustu, cesnak, cibuľu, zázvor a med. A na budúci rok už ochraňujte svoj organizmus komplexnejšie.

 

Užitočné domáce rady, ako bojovať s chrípkou, i ďalšie informácie o vírusovom ochorení hľadajte v novom čísle magazínu 50+.